Türkiye’de Kadınların Kripto Para Kullanımı

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 4 dk

Paylaş:

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin önde gelen kripto para alım satım platformu Paribu , Akademetre ile Türkiye’de kripto para bilinirliğini, algısını, yatırım aracı olarak görülme eğilimini ölçmek ve kripto paraya dair beklentileri, motivasyonları ve bariyerleri tespit etmek amacıyla başlattığı Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması sonuçlarını yayınladı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Malatya ve Erzurum olmak üzere Türkiye’yi temsilen seçilen 12 ilin kent merkezlerinde gerçekleştirilen araştırma sonuçları,  bugüne kadar referans almakta olduğumuz Ipsos tarafından 2018 yılında ING Bank için ortaya konulan araştırma sonuçlarıyla kıyaslandığında büyük ölçüde farklılık gösteriyor.

Ipsos’un araştırmasına göre araştırmaya katılanların %18’inin kripto parası var.  Paribu’nun araştırma sonuçlarına göre ise Türkiye’de kripto para ile işlem yapanların oranı yalnızca %0,7.

Araştırma kripto para kullanımının yaygınlaşmasının önünde güvensizlik (hack’ler ve devlet güvencesi olmaması), kaybetme korkusu ve piyasaları takip etmenin uzmanlık gerektirmesi gibi endişeler olduğunu ortaya koyuyor.

Üzerinde durulması gereken konulardan diğeri Z kuşağının kripto paralara olan ilgisi ve şuanki kripto para kullanıcılarının 5’de 1’inin kadın olması. Finansal bağımsızlık ve cinsiyet eşitsizliği konusunun bir biriyle yakından bağlantılı olduğu düşünüldüğünde bu oran aslında umut verici oldu.

Daha önceki bir yazımda detaylarıyla bahsettiğim üzere değişen iş yapış şekilleri ve kripto paraların geleceğin önemli finansal enstrümanları olduğu göz önüne alındığında kadınların kripto para kullanımının artması toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını hızlandıracak önemli bir faktör olabilir.

https://www.btchaber.com/kadinlarin-blok-zinzir-uygulamalarina-adaptasyonunun-onemi/

İstanbul Blokzincir Kadınları Derneği Kuruldu

İşte tam da bu sebepler ile İstanbul Blockchain Women platformu artık bir dernek çatısı altında faaliyetlerine devam edecek. Türkçe adı İstanbul Blokzincir Kadınları Derneği, kısa adı ise ISTBCW olarak belirlenen derneğimiz bu alanda faaliyet gösteren ve göstermek isteyen herkese açık olacaktır. Büyük hayallerle ama küçük adımlarla çıktığımız bu yolda hedeflerimizden bir tanesi de yarının geleceği bugünün gençleri ve çocukları yani Z kuşağına odaklanmak.

Araştırmalara göre mevcut koşullar devam ettiği sürece toplumsal cinsiyet eşitliği 217 yıl daha sağlanamayacak. Bu süreci hızlandırmanın yolu gençlerden ve çocuklardan başlayarak mevcut algıları değiştirerek bu konuda farkındalık ve hassasiyet yaratmak;

dünya genelinde mühendislik öğrencilerin sadece %12’sinin kadın olduğu bilinciyle, bir an önce kız çocuklarının değişen iş yapış şekillerine adaptasyonu  sağlayacak adımlar atmaktır. Bu sebeple derneğimiz için de kız çocuklarının bu yeni teknolojiler konusunda farkındalığını artırmak öncelikli hedeflerimizden biri olacaktır.

Öte yandan iş dünyasındaki kadınlar için de halen aşılması gereken bariyerler haddinden fazla. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden yürütülen kadın dayanışması aslında bu bariyerlerin nasıl aşılabileceği ile alakalı çok güzel bir örnek oldu bizlere, #womensupportingwomen. Türkçesi, bu bariyerleri aşabilmek için başta kadınların bir birine destek olması şart. Topluluk olarak bu dayanışmayı, başta beklediğimizden çok daha iyi sağladığımızı düşünüyorum. Görünenin ardında büyük bir yardımlaşma var. Ayrıca  bilgi ve görüşlerin paylaşıldığı çok değerli bir ağ kuruldu. Bu ağın dünyaca ünlü bir marka olmayı fazlasıyla hak eden İstanbul’dan başlayarak tüm dünyaya yayılması da başka bir hedefimiz. Derneğin adında İstanbul geçmesinin de sebebi aslında budur.

 Blokzincir Etkisi Bilinmiyor

 Maalesef Paribu araştırması gösteriyor ki işin özü yani blokzincir henüz anlaşılamamış. İnternetin buluşu kadar önemli görülen bu teknolojinin anlaşılması hızla değişen dünyaya ayak uydurabilmek açısından çok önemli. Bu nedenle derneğimizin bir başka amacı da blokzincir teknolojisinin sektörel bazlı etkilerini değerlendirebilmek. Paribu sponsorluğundaki “Blockchain Use-Case” serimize bu amaçla başlamış ve her online ve offline buluşmada başka bir kullanım alanını incelemeyi hedeflemiştik. Dernek olarak da bu ve benzeri eğitimlerimiz devam edecek.

Sonuç: Görünen o ki daha almamız gereken çok yol var. Bu durum beni korkutmak yada ümitsizliğe sürüklemek yerine daha çok heyecanlandırıyor ve motive ediyor. Çünkü sorumluluğumuz büyük ve daha çok çalışmamız gerek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Başak Burcu Yiğit

Ether arzının yarısından fazlası balinaların kontrolünde

On-chain veri takipçisi Santiment’e göre Ether arzı üzerinde balinaların ağırlığı tüm zamanların rekorunu kırdı. Santiment’in 16 Aralık’ta yaptığı paylaşıma göre 100 binden fazla Ether tutan 104 cüzdanın varlığı 333 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, söz konusu yatırımcı grubunun mevcut ETH arzının yüzde 57’sini kontrol ettiğini gözler önüne seriyor. Ethereum blokzincirinin yerel kripto parası Ether’de devlerin ...

Bağlantıyı kopyala