bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,288.15 0.64%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,413.13 0.31%
bnb
BNB (BNB) $ 560.68 1.52%
solana
Solana (SOL) $ 135.73 1.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.587885 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.349549 1.72%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.105946 0.19%

Türkiye’de yakalandı: 4 milyar dolarlık kripto vurgunu!

omegapro

Andreas Szakacs, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduktan sonra aldığı isimle Emre Avcı, dünyanın en büyük kripto vurgunlarından birini gerçekleştirdiği iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alındı.

Birgün’den Timur Soykan’ın özel haberine göre Szakacs, 2019 yılında OmegaPro isimli kripto şirketinin CEO’su olarak tanındı. Bu şirket başlangıçta yatırımcılara yüksek kârlar vaat ederek hızla büyüse de bir ponzi dolandırıcılığı niteliği taşıyordu.

Günlük kâr vaadi

OmegaPro, yatırımcılara “paranızı bize verin, ticaret yapalım ve size günlük olarak kâr ödeyelim” söylemiyle büyük miktarda para topladı. Şirketin sunduğu 100 dolardan 50 bin dolara kadar değişen yatırım paketleri, 16 ay vadede yüzde 300 kâr sağlayacağını iddia ediyordu.

Habere göre, şirket, Saint Vincent ve Grenadinler gibi şeffaf olmayan ülkelerde kuruldu ve genel merkezi Dubai’deydi. OmegaPro, Latin Amerika, Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa’da temsilcilikler kurarak geniş bir yatırımcı kitlesi elde etti.

Szakacs ve ortakları, yatırımcıların güvenini kazanmak için büyük etkinlikler düzenlediler. Dubai ve Panama’da eski futbolcular Ronaldinho, Kaka, Wesley Sneijder, John Terry ve Iker Casillas’ın katıldığı bir futbol turnuvası düzenleyerek OmegaPro’yu tanıttılar. Ayrıca, ABD’li ve Hint film yıldızlarını da etkinliklerde sık sık kullandılar. Şirketin sahipleri, özel jetler, ultra lüks otomobiller ve yatlar ile zenginliklerini sergileyerek yatırımcılara güven vermeye çalıştılar. Soykan’ın haberinde ayrıca, OmegaPro’nun Forbes gibi dergileri kopyalayarak sahte makaleler yayımladığı ve sahte ödül törenleri düzenlediği de belirtiliyor.

3 milyondan fazla mağdur

Birgün’den Timur Soykan’ın aktardığına göre, OmegaPro aslında bir Ponzi dolandırıcılığıydı. Yeni yatırımcılardan gelen paralarla önceki yatırımcılara ödemeler yapılıyor ve vurgun için para biriktiriliyordu. Şirketin sermayesinin, 2017’de dünyanın en büyük kripto vurgunlarından biri olan OneCoin’den elde edilen coinlerden oluştuğu iddia ediliyor.

OneCoin’in kurucusu Ruja Ignatova, 2017 yılında 4 milyar dolarlık bir vurgun yapmıştı. Habere göre Kasım 2022’de OmegaPro yatırımcılara ödemelerini durdurdu ve Temmuz 2023’te faaliyetlerine tamamen son verdi Bu süreçte dünya çapında 3 milyondan fazla insan dolandırıldı. Szakacs ve ortakları ortadan kayboldu ve iddialara göre 4 milyar dolarlık bir vurgun yaptılar.

Timur Soykan’ın haberine göre, dünyanın dört bir yanında yatırımcılar şirket hakkında şikâyetçi oldu. Fransa’da 1500’den fazla şikâyetçi toplu dava açtı, Nijerya’da ise mağdurlar change.org’da imza kampanyası başlattı. Ayrıca Kolombiya’da on binlerce kişi dolandırıldı. Meksika, Kongo, Portekiz, İngiltere, Myanmar gibi pek çok ülkede şirkete yönelik toplu davalar açıldı.

Avukatlar, iddialara “asılsız” yanıtını verdi

Szakacs, Türkiye’ye gelerek İstanbul’da Beykoz’daki Acarkent Sitesi’ndeki villalara ailesiyle yerleşmişti. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na yapılan bir ihbar üzerine jandarma ekipleri 9 Temmuz’da Acarkent’teki iki ayrı villaya operasyon düzenledi ve Avcı’yı gözaltına aldı. Operasyon sırasında 32 soğuk cüzdan, kripto paraların saklandığı şifreleme cihazları ve OmegaPro’ya ait çok sayıda evrak ele geçirildi. Soykan’ın haberinde, sorgusunda suçlamaları kabul etmeyen Avcı’nın, şirketin iflas ettiğini ve en büyük zararın kendilerine dokunduğunu iddia ettiği belirtiliyor.

Yapılan incelemede Avcı’nın hesaplarında bir ay içinde 160 milyon dolarlık kripto hareketi tespit edildi. Avcı, Beykoz Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Bilişim sistemleri kullanılarak dolandırıcılık” suçundan tutuklandı.

Tutuklama kararının ardından kaynaklara konuşan Avcı’nın avukatları, yatırımcıların riskler konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu belirterek iddialar için “asılsız” yanıtını verdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala