Türkiye’nin kripto yasası TBMM’ye geldi! İşte ayrıntılar!

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Türkiye’deki kripto yatırımcılarını yakından ilgilendiren yasa teklifi bugün TBMM’ye geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kripto yasasının kapsamını ve odak noktasını açıkladı.

Uzun süredir beklenen kripto yasası, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından açıklandı. Meclise gelen yasa teklifi, kripto varlıklar ile ilgili belirlenen düzenlemeleri ön plana çıkardı. Yasa, komisyona girecek ve daha sonrasında oylamaya alınacak.

Yasanın onaylanması halinde, kripto varlıklar ile ilgili süreçleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yürütecek. Herhangi bir yasaklama ve yaptırımları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) gerçekleştirecek.

kripto turkiye yasa

Kripto yasası TBMM’de tanıtıldı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, uzun süredir üzerine düşündükleri ve titizlikle hazırladıkları kripto yasasını TMBB’de tanıttı. Güler, yasanın kripto yatırımcılarını korumak amacıyla hazırlandığını ve inovasyonu destekleyeceğini dile getirdi.

Basına konuşan Güler, ülkede uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde kripto işlemlerinde risklerin azaltılmasına yönelik adımlar attıklarının altını çizdi. Güler, teklifin 40 başlıkta hazırlandığını söyledi.

Güler’e göre, kripto ekosisteminde yer alan ve hizmet veren saklama platformları gibi unsurların tanımı yapıldı. Bu alanların kontrolü SPK’ya devredildi.

SPK, blokzincir konusunda ve kripto varlıkların satış ile dağıtımı hakkında kurallar koyabilecek. Güler, blokzincir ekosisteminde Türkiye’nin öncülük yapabilmesi için bu teklifin hazırlandığını belirtti. Teklif, kripto hizmet sağlayıcılarının müşterileriyle iletişimini denetlemeyi ve kimlik tespitini belirlemeyi amaçlıyor.

Kripto hizmet sağlayıcılarının hazırladığı ve müşterilerinin aleyhine olan her türlü sözleşme geçersiz sayılacak. Müşteri sorunlarının çözülmesi için gerekli ortam yaratılacak.

Yasa teklifinde vergilendirme yer almıyor. Hazırlanan teklife göre, SPK ve TÜBİTAK, kripto hizmet sağlayıcılarından gelir elde edecek. SPK yüzde 1 ve TÜBİTAK yüzde 1 alacak.

Hazırlanan kripto yasasında, en dikkat çeken detay ise kripto hizmet sağlayıcılarıyla ilgili. Teklife göre, yurtdışında faaliyet gösteren sağlayıcıların faaliyetleri sonlandırılacak. Gerekli kurumlardan izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yapanlara ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

ozgur umut demirci

Yazar: Özgür Umut Demirci

Portföy büyüklüklerine göre izlenmesi gereken stratejiler neler?

ABD’nin 47’nci başkanı Trump seçildi ve 2025’te global likiditenin artmasına yönelik bir beklenti doğdu. O zaman tüm portföyümüzü altcoin’lerde tutmak bize maksimum kazanç getirmez mi? Peki işler beklediğimiz gibi gitmezse ne olacak? Piyasa her senaryoya açık olduğuna göre hem risk hem de ödül hesabı yapıp bir strateji belirlemeliyiz. Bu stratejiyi portföy büyüklüğüne göre düşünmek faydalı ...

Bağlantıyı kopyala