bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,591.31 2.02%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,506.65 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 586.13 3.12%
solana
Solana (SOL) $ 132.35 3.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.491642 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.387751 1.48%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.124348 1.16%

Uğraşıya değer airdrop fırsatları

ugrasiya deger airdrop firsatlari 1 1

Arbitrum, Jito, Wormhole, Starknet, zkSync gibi birçok proje airdrop yaptı. Peki airdroplar bitti mi? Halen iyi fırsatlar varsa bunları nasıl tespit edebiliriz? Bu yazıda yatırım miktarına, proje değerlemesine, gerekli likidite miktarına, harcanacak efora ve işlem ücretlerine göre uğraşmaya değer fırsatları inceleyeceğiz.

Öncelikle yatırım miktarına göre bir inceleme yapalım: 100 milyon doların üzerinde yatırım alan projelerle başlayalım.

Bazı projeler işlem sayısı ya da farklı kontratlarla girilen etkileşim sayısı gibi verilere göre bazıları da likidite (TVL) bazlı airdrop yapmayı tercih ediyor.

Son dönemde TVL bazlı airdroplar daha baskın olduğu için likiditesi olanlara yönelik fırsatları inceleyeceğim ancak yazının sonunda tüm fırsatları inceleyebilmeniz için birkaç link de paylaşacağım. İkinci aşamada gerekli likidite miktarına bakalım. Bunu tespit edebilmek için projenin market değeri, airdrop yapacağı oran gibi verileri bulmamız gerekiyor. Ancak bu her zaman mümkün olmadığı için bu konuya dair raporlardan faydalanıp tahminlerde de bulunabiliriz.

TVL yüksekse o platformda balinalar fazladır diyebiliriz. Toplam airdrop miktarına ve likiditemizin toplam TVL oranına göre bizim payımıza düşen oranı bulabiliriz.

Burada hangi projelere likidite ekleyebileceğimizi araştırmamızı biraz daha detaylandırarak netleştirebiliriz.

Yüksek miktarda yatırım alan projeler (A)
Yüksek miktarda yatırım alan projeler (A)
Yüksek miktarda yatırım alan projeler (B)
Yüksek miktarda yatırım alan projeler (B)
Alternatif projeler
Alternatif projeler

Bu görsellere göre TVL miktarı az fakat proje yatırımı ve değerlemesi yüksek projeleri tespit etmeye çalışabiliriz. Şimdi birkaç çıkarım yapalım:

Starknet, ZKsync gibi ekiplerin basiretsizliği…

  • Özellikle restaking projelerinde TVL verisi çok yüksek. Bu kategoride güzel miktarda airdrop alabilmek için bolca likidite eklemek gerekiyor.
  • Birçok yatırım evi ve araştırma grubu verilerinden çıkardığım sonuca göre projelerin yaptığı airdrop ortalama oranı yüzde 14. Bunu tek sezonda veya iki-üç sezonda kullanıcılara dağıtabiliyorlar.
  • Yöntem olarak airdrop tarihindeki tahmini TVL verisini, bu TVL verisine göre toplanacak puanları, bizim bu puana göre oranımızı, projenin piyasaya çıktığı andaki market değerini az çok tespit edebilirsek alacağımız airdrop miktarını da anlayıp işlem yapıp yapmamaya baştan karar verebiliriz.
  • Bu konunun detayları için birkaç hafta önce yazdığım Etherfi, Kelp, Renzo yazıma göz atabilirsiniz.
  • Restaking kategorisinde EigenLayer ve LRT projeleri başı çekerken son dönemde Karak, Solayer, Symbiotic gibi projeler de adlarından sıkça söz ettiriyor.
  • Birçok kullanıcıda MetaMask ve Phantom gibi cüzdanlar mevcut. Bu cüzdanlara rakip olarak çıkan Backpack, Rabby gibi cüzdan projeleri kullanıcılar için ekstra çarpanlar sağlanıyor. Bu cüzdanların sağladığı çarpanlar airdrop miktarını artırabilir.
  • Modüler projelerin yüksek miktarda yatırım aldığını ancak insanların bu projelerden airdrop almak için neler yapabileceğini çok kestiremediğini söyleyebiliriz. Burada Celestia, EigenLayer gibi projelerin tokenlarını stake veya restake etmek yani bir nevi likidite bağlamak airdrop şartlarından biri olabilir.
  • Birçok kullanıcı Arbitrum ve Optimism airdrop şartlarına göre Starknet, ZKsync gibi projelerden airdrop kovaladı ancak ilgili ekiplerin basiretsizliği, bir yandan da piyasada şartların değişmesi nedeniyle birçok kişi hayal kırıklığına uğradı.
  • Bu bilgilere göre odağımızı Katman-2 projelerinden biraz daha modüler taraftaki fırsatlara çevirmek mantıklı olabilir.

Araştırmaya değer projelere örnekler

  • Restaking için Karak farklı varlıkların restake edilmesine olarak sağlıyor. TVL verisi de EigenLayer projesine kıyasla epey düşük olduğu için toplam paydan kendi payımıza düşecek airdrop miktarını artırmamız daha kolaylaşır.
  • Merkeziyetsiz türev borsalar için havuz (aggregator) rolü oynayan Elixir projesi aldığı yatırımlar sonucunda 800 milyon dolar değerlemeye ulaştı. Ağustos ayında airdrop yapacağı kesin olduğu için proje detaylarına göre likidite eklenebilir.
  • Elixir’in anlaşmalı olduğu Orderly (Arbitrum), Bluefin (Sui) gibi platformlar aracılığı ile likidite ekleme işlemi yapılırsa aynı anda iki-üç proje için puan toplanabilir.
  • Son dönemde ön plana çıkan Berachain, Babylon, Fuel, Eclipse, Movement, Initia gibi projeler için testnetlere katılma veya likidite ekleme gibi işlemler yapılabilir. Örneğin Blackwing (Arbitrum) platformu üzerinden likidite eklerseniz hem Blackwing hem de Initia’dan airdrop alma ihtimaliniz artar.
  • Tüm bu projeler için testnet ve likidite ekleme işlemleri yapmadan önce kendi araştırmalarınızı yapmanızı yanı sıra cüzdan güvenliğinizi her zaman önceliklendirmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.

Örnek proje sayısı artırılabilir. Ancak odağımızı koruyup genel çerçeveyi çizmeye devam edelim. Ardından hangi projeler için ne gibi işlemler yapılabileceğine ilişkin birkaç link paylaşacağım. Bu linkler sayesinde projeleri detaylı inceleyip aynı zamanda bu projelere yatırım yapan yatırım evlerini de inceleyebilirsiniz. Örneğin a16z yatırımcılar arasında varsa o projenin detaylıca araştırmasının yapıldığını düşünebiliriz. Yatırım evlerinin farklı yaklaşımları var, bu detayları bilirsek proje elemelerini çok daha hızlı bir şekilde yapabiliriz.

Üçüncü aşamada harcanacak efor ve işlem ücretlerine bakalım. Ethereum mainnette işlem yapmak çok pahalıya geliyor. Airdrop için işlem yaparken, claim ederken harcanan işlem ücretleri airdrop miktarına eşit olabiliyor. Bu nedenle Ethereum mainnet airdroplarını elemeyi tercih ediyorum.

Fırsatları önden sezebilmek

Burada projeler için işlem yaparken Ethereum Katman-2 projeleri üzerinde de projelerin çalışıp çalışmadığına bakmak çok faydalı olur.

Örneğin Etherfi, Haziran ayı sonunda airdrop yapacak ancak tamamen lineer bir airdrop olacağı için Ethereum üzerinde likidite ekleyen küçük yatırımcılar sadece işlem ücretlerini karşılayabilecek kadar airdrop alabilecekler. Ancak aynı likiditeyi Katman-2 projeleri üzerinden sağlayan kullanıcılar en azından işlem ücretlerinden kaçınmış olacak.

Dördüncü başlıkta airdrop için yapılabilecek işlemleri kategorize etmekten bahsedebiliriz. İlgili blokzincir veya platformda al/sat yapmak, likidite eklemek, körpüleri kullanmak, Galxe veya Zealy görevlerini yerine getirmek airdrop için fayda sağlayabilir. Burada en büyük fark yaratacak işlem likidite sağlamak olacaktır.

Proje bazlı davranabilmek

Tabii ki proje bazlı olarak gerekli işlemler değişebilir. Örneğin LayerZero, DeBridge, Jumper gibi köprü projeleri için airdrop bekliyorsanız köprüyü kullanma sıklığınız, köprüden geçirdiğiniz miktar, iki köprüleme arası geçen süre gibi metrikler önemli olabilir. Başka bir örnekte bir merkeziyetsiz borsa veya türev borsa için airdrop işlemleri yapıyorsanız işlem sayınız ve sağladığınız hacim önemli diyebiliriz.

Diğer yandan EigenLayer, Linea, Mode gibi projelerden airdrop bekliyorsanız likidite eklemek çok önemli olacaktır. Bu nedenle bu projeler için yaptığınız işlem sayısından veya sağladığınız işlem hacminden ziyade likiditenizin büyüklüğü airdrop miktarınızı doğrudan etkileyecektir.

Mümkün olduğunca fazla ekosistemde ve projede işlem yapmaya çalışıyorum. Son dönemde bu projeleri filtreleyerek kullandığım için buna dair bir yazı paylaştım. Siz alttaki linklerden detaylı bir şekilde inceleyip daha iyi fırsatlar da bulabilirsiniz.

https://defi.oneclick.fi/airdrops

https://defillama.com/airdrops

https://0xcrawler.app

Makro koşulların etkisiyle yaşanan durgunluk piyasanın tenhalaşmasına neden oluyor. Uzun vadede kripto piyasasının yukarı gideceğini düşünüyorsak bu durumu kendi adımıza avantaja çevirebiliriz.

Piyasa koşulları iyi hale geldiğinde, sybil filtreleme yöntemleri geliştiğinde kripto sektöründe yer alan/alacak güçlü projelerin kullanıcılarını memnun etmesi kolaylaşacaktır. Bu dönemi araştırma ve airdrop için işlemlere devam ederek geçirmemiz vakti geldiğinde fark yaratacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala