Webrazzi Dijital 2022’de NFT ve Metaverse Rüzgarı

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 7 dk

Paylaş:

Dijital pazarlama alanında önemli konuşmacıların yer aldığı Webrazzi Dijital 2022 gerçekleştirildi. BTCHaber olarak biz de olan biteni yerinde takip ettik. Sabah saat 09:00 itibariyle başlayan etkinlikte, birçok önemli konuşmacı kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili önemli konuları izleyicilerle paylaştı. Etkinlik dijital pazarlama ekseninde olsa da paneller boyunca NFT ve metaverse vurguları da dikkat çekti.

Wyndham Grand Istanbul Levent’te gerçekleştirilen etkinlikte Grow ve Disrupt olmak üzere iki ayrı sahne vardı.

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 2

Webrazzi Dijital 2022: NFT ve Metaverse Konuşuldu

Son zamanların en popüler kavramları arasında NFT ve metaverse yer alıyor. Webrazzi Dijital 2022’de de bu alanlarla ilgili birçok önemli konu konuşuldu.

“Yeni nesil pazarlama yöneticileri hangi yetenek ve yetkinliklere sahip olmalı?” isimli oturumda MME Türkiye ekibi sahnedeydi. Ceren Türkben Kaya, Melis Ertem, Seçil Göker Aycan ve Özlem Sezgin hem yeni nesil pazarlama ile ilgili yeni trendleri paylaştı hem de NFT ve metaverse’ün öne çıkan popülaritesine değindi. Teknolojiye hakimiyetin yeni nesil trendleri takip etmede son derece önemli olduğunun vurgulandığı panelde, NFT ve metaverse’ün gözardı edilemeyeceğinin altı çizildi.

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 2 2
MME Türkiye ekibi

“Metaverse ne değildir?” konu başlığı isimli panelde ise teknoloji editörü Mesut Çevik sahnedeydi. Çevik konuşmasına şu sözlerle başladı:

“Metaverse yeni bir şey değil, internetin geleceği de değil. Aslında metaverse, internetin nimetlerinden bir tanesi”

Metaverse’ün markalar için yeni olmadığına da dikkat çeken Çevik, ismini metaverse koyup bunu daha karmaşık hale getirmeleri nedeniyle eleştirdi. Ayrıca Çevik, metaverse’ün sadece AR ve VR başlıklardan ibaret olmadığını da söyledi. Bunların yıllar öncesinin teknolojisi olduğunu belirten Çevik, “Metaverse dediğimiz olayda gerçekten de insanların oturdukları yerden oynadıkları oyunlarla paralar kazandıklarına şahit olacağız. Kripto varlıklar ve NFT’ler bize gerçek metaverse’e geçişi sağlayacak. Günümüzdeki oyunlar merkezi bir yönetimin elinde. Metaverse evrenleri gerçekleşmeye başladığında iş biraz daha farklı olacak. Çünkü bir oyunda elde ettiğiniz kazanımlar tamamen size ait olacak. Bir oyun firması bunlar üzerinde hak iddia edemeyecek. Siz oyundaki kazanımları alacaksınız, kafanıza estiği anda başka bir ortama taşıyabileceksiniz”

Çevik konuşmasının sonunda önümüzdeki günlerde Avalanche Summit 2022’de tanıtacakları NFT ve Blockchain tabanlı bir müşteri sadakat programından da bahsetti. Ancak bununla ilgili detaylı bilgi vermedi.

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 3
Mesut Çevik

Çevik’in hemen ardından “Kurum inovasyon bakışı ile Metaverse ve NFT” isimli panel başladı. Buradaki konuşmacılar ise şöyleydi: Webrazzi İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah, Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Bölümü İnovasyon ve Dijital Strateji Birimi Müdür Yardımcısı Aydın Bozdemir, Softtech İnovasyon Lideri Fatih Günaydın ve Softtech China CEO’su Onur Yavuz.

Aydın Bozdemir, “Bir banka yeniliklere nasıl adapte oluyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Tüm kurumlar faaliyet alanlarından bağımsız olarak yeni teknolojilere adapte olmak zorunda. Metaverse ve NFT tarafı da bizim için önemli. Mesut Çevik’in de dediği gibi ‘kasktan çıkmamız lazım’, bizler burada deneyimle hareket etmeye çalışıyoruz”

Web3’ün merkeziyetsizliğini savunan Bozdemir, dijital varlık yatırımlarının 60 milyar dolar, NFT yatırımlarının ise 45 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

“Hem dünyada hem Türkiye’de bankalar, teknolojiyi iş yapış biçimlerine uygulama konusunda istekli” diyen Bozdemir, “Basit başlayıp, adım adım ilerleyip nasıl varoluruz bakış açısıyla bakıyoruz” dedi.

Onur Yavuz ise konuşmasında hem Meta’nın yaptığı çalışmalara hem de Çin’den Tencent ve ByteDance gibi devlerin metaverse platformu oluşturma gayretine değindi. Yavuz, oyundan modaya, sanat galerilerinden bankacılık alanına kadar farklı sektörlerin metaverse için çalışma yaptığının altını çizdi.

Konuşmacılardan Fatih Günaydın da “Markalar ve kurumlar web3’le neyi yakalıyor?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Web3 aslında hem kurumların hem de son kullanıcıların interneti kullanımındaki yaklaşımını değiştiriyor. Bu ne kadar hızlı olur bilemiyoruz. Web3 markalara ve kurumlara aslında fayda getirecek ama ciddi tehditler de var. Faydalardan bahsedersek, metaverse kurumların ilgisini çekecek, yeni bir pazarlama satış kanalı olacak. Bu da mevcut işleyişin farklı bir hal almasını sağlayacak. Bunları doğru kurgulayan öne geçebilecek. Tehdit kısmı biraz daha ağır basıyor, çünkü web1’de aslında tek yönlü bir iletişim vardı. Şimdi ise bu çift yönlü iletişime döndü. Web2’deki devler, Web1’i safdışı bıraktı. Web3’te de benzer bir sürecin başlangıcındayız. Özellikle burada tamamen online’da hizmet veren firmalar öne çıkacaktır. Bu da tüm iş yapış modelinin değişeceği bir süreç demek. Buradaki tehdit yıkıcı olabilir”

Web2’deki platformlara web3’te farklı yeni alternatiflerin çıktığını söyleyen Günaydın, “Ülkemizdeki kurumların da buna adapte olması, şimdiden çalışmaya başlaması gerekiyor” dedi.

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 4
Ahmet Buğra Ferah, Aydın Bozdemir, Onur Yavuz ve Fatih Günaydın (Soldan Sağa)

“Markalar ve metaverse” isimli panelde ise konuşmacı isim 4129Grey CEO’su Alemşah Öztürk‘tü.

Öztürk, bir işe başlarken onu 5 ana başlık altında topladığını belirtti. Bunlar; yazılım, donanım, arayüzü, içerik ve topluluk olarak sıralanıyor. Bu çatı altında metaverse’ü bölümlere ayıran Öztürk, metaverse’te yazılım tarafında Meta’nın olduğunu belirtti. Donanım tarafında ise yine Meta’nın sahibi olduğu Oculus Quest var. Bu aşamada Oculus Quest’in hala yüksek satış fiyatlarına sahip olduğunu söyleyen Öztürk, önümüzdeki 5 yıl içinde burada fiyatın düşmesiyle metaverse’teki kullanıcı sayısının da artacağını söyledi.

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 7
Alemşah Öztürk

Arayüz tarafında ise Öztürk’ün verdiği örnek, Elon Musk’ın Neuralink’i oldu. Neuralink’in testleri 5 yıl içinde başlayacak, buradaki değişim ise 20 yıl içinde olacak.

İçerik ve topluluk da yine metaverse işinin önemli parçaları arasında yer alıyor.

“Metaverse sosyal olmak zorunda, 24 saat yaşamak zorunda, içinde bir yaratıcı ekonomi olması lazım ve Blockchain üzerinde çalışıyor olması lazım” diyen Öztürk, içinde bulunduğumuz dönemi de 3. rönesans olarak değerlendirdi.

Öztürk, önümüzdeki dönemde neler olacağını ise şöyle sıraladı:

“Platformlar yerini ortaklıklara bırakacak, hikaye anlatıcılığından hikayenin içine yaşamaya doğru bir geçiş olacak, sahiplik kavramı daha da kuvvetlenecek, ödüllendirme sistemi artacak, app’ler yerini dApp’lere bırakacak, parayı kullanmak şeklimiz de değişecek. Paranın sadece dijital olması yeterli olacak”

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 6
Simin Gülen

“Metaverse gelecek için ne ifade ediyor?” isimli oturumda PwC’den Simin Gülen sahnedeydi. Gülen, 2021’in son çeyreğinde metaverse’ün yöneticiler tarafından çok fazla alıntılandığına dikkat çekti. Konuşmada Koç Holding’in Mart 2022’deki toplam piyasa değerinin 5.31 milyar dolar olmasına karşılık Meta’nın piyasa değeri ise belirtilen tarihte 536 milyar dolarlık değer sahip olduğuna dikkat çekildi. Diğer yandan Kasım 2021 itibariyle web3 ve metaverse projelerinin piyasa değeri ise 27.5 milyar dolar. 2024’e kadar bunun 1 trilyon doları aşacağı bekleniyor. Gülen’e göre, kültürel dönüşüm, teknolojik ilerlemeler ve merkeziyetsizlik metaverse’e zemin oluşturdu. Metaverse’ün önce yeni nesli yakalayacağını söyleyen Gülen, endüstri çağının alışveriş kavramlarını metaverse’e basitçe kopyalamanın bir hata olabileceğini de belirtti.

webrazzi summit 2022de nft ve metaverse ruzgari 5
Arda Kutsal, Bekir Çağrı Çelik ve Kemal Anıl Hiçyılmaz (Soldan Sağa)

Günün son oturumunun konusu “Yeni nesil sahiplik: NFT’ler” oldu. Webrazzi CEO’su Arda Kutsal’ın moderasyonundaki panelde konuşmacılar ise Ninja Squad kurucu ortakları Bekir Çağrı Çelik ve Kemal Anıl Hiçyılmaz oldu.

Bekir Çağrı Çelik, geçen yıl ocak ayında hayatındaki her şeyi bir kenara bırakıp NFT’ye odaklandığını söyledi. Sonrasında Kemal Anıl Hiçyılmaz (Crypto Kemal) ile yapılan işbirliğini ise şöyle anlattı:

“NFT bilenlerin kriptoyu çok iyi bilmediğini, kriptoyu bilenlerin de NFT’yi çok iyi bilmediğini farkettik ve bir işbirliği başlattık”

Kemal Anıl Hiçyılmaz, NST token ile ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ninja Squad olarak marka kurduk. Bir üyelik satıyoruz insanlara. Burada ayrıcalıklar görecekleri içerikler alıyorlar. NST de o noktada devreye giriyor. Bu üyelikte bir token’a ihtiyacımız vardı”

“NFT ve NST ile ilgili çok fazla planımız var. Hedefimiz üyelerimize en keyifli deneyimi sağlayabilmek” diyen Hiçyılmaz, “NFT’ye adaptasyonun 1-2 yıl içinde kriptoyu geçeceğini düşünüyorum” dedi ve 1 NFT’nin insanların hayatını değiştirebildiğine değindi.

Türkyılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Roadmap’imizdeki verdiğimiz her sözü tuttuk. Planımız güzel bir ekosistem inşa edip daha keyifli bir üyelik sistemi inşa etmek”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Hazal Orta

Cropto, ihracat şampiyonu oldu!

T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi – Hizmet İhracatçıları Birliği himayesinde Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen “Tech Export Türkiye Summit 2024” etkinliğinde Cropto, büyük bir başarıya imza attı! Tarım Token’ları ile “En Çok Sayıda Müşteriye İhracat Yapan Firma (Sadece B2C)” kategorisinde birincilik ödülü kazanan Cropto, aynı zamanda İhracat Şampiyonu ödülü alan ilk kripto varlık firması ...

Bağlantıyı kopyala