bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,870.84 1.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,463.15 3.32%
bnb
BNB (BNB) $ 566.41 1.08%
solana
Solana (SOL) $ 142.94 6.00%
xrp
XRP (XRP) $ 0.586831 0.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.35096 1.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.105133 0.52%

Yatırımcılar, Cathie Wood’un Ark Fonu İçin Çalıştı

Yatirimcilar Cathie Woodun Ark Fonu Icin Calisti

Cathie Wood’un yatırım şirketi Ark Investment Management’in amiral gemisi Ark Innovation ETF (ARKK), dokuz yılda yatırımcılarına yaklaşık 10 milyar dolar zarar ettirdi. Bu süreçte fon geliri 300 milyon doları aştı. Ark fonu, teknoloji şirketlerinde yaşanan düşüş ile birlikte ciddi kayıp yaşadı. Buna rağmen yatırımcıların borsa yatırım fonuna ilgisi devam etti. FactSet verilerine göre Ark’ın değerlemesi Şubat 2021’deki en yüksek seviyesinden yaklaşık dörtte üç oranında geriledi. Verilere göre 2021 yılında yatırımcılara yüksek getiri sağlayan fonun sadık bir kitle kazandığı ifade ediliyor.

Yatirimcilar Cathie Woodun Ark Fonu Icin Calisti2

Cathie Wood’un Ark Fonu Yatırımcılara Kaybettirdi

ARKK yatırımcılarının kuruluşundan bu yana dolar ağırlıklı getirileri yaklaşık yüzde 27 düştü. Yani fona yatırılan her bir 1 dolar 73 sent değerine indi. Zirveden alım yapan yatırımcılar ise yüzde 74’ten fazla kayıp yaşadı. FactSet Araştırma Direktörü Elisabeth Kashner, yatırım ücretlerinin Ark ve Cathie Wood‘a iyi bir yaşam sağladığını ancak yatırımcıların o kadar şanslı olmadığını ifade etti.

Ark fonu, Şubat 2021’de varlıklarını yüzde 700 artışla 28 milyar dolara yükseltmişti. Teknoloji, robotik ve uzay ile ilgilenen riskli şirketlere yatırım yapan fon, küresel piyasalarda yaşanan gerilimlerin etkisiyle ciddi değer kaybetti. Fon, şu anda 7,6 milyar dolarlık varlığı yönetiyor.

Yüksek Maliyet ve Düşük Performans Yatırımcıları Etkilemedi

FactSet, ARKK’in fon yönetim ücretinin yüzde 0,75 ile diğer ETF’lere göre iki kat daha pahalı olduğunu belirtiyor. Morningstar verilerine göre fon 9,5 milyar dolar nakit kaybı yaşadı. Fonun yüksek maliyeti ve düşük performansına rağmen yüksek yatırımcı tutma oranı ise dikkat çekti.

Morningstar’ın Müşteri Çözümleri Başkanı Ben Johnson, “Kapana kısılmış bir yatırımcı kategorisi var. Satın aldıkları fiyata bağlılar ve bir şekilde, bir şekilde oraya geri döneceğini umuyorlar” ifadelerini kullandı. ARKK‘de bu yıl yaşanan toparlanma ile bir kısım çıkışların yaşandığı da görüldü.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala